top of page

Είδη εταιρειών στο Ελληνικό Δίκαιο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο σε σύσταση εταιρείας με σύμβαση, μπορούν να προβούν άτομα, αμοιβαίως υποχρεωμένα να επιδιώκουν, με κοινές εισφορές κοινό σκοπό, κυρίως οικονομικό. Η σύμβαση εταιρείας είναι μια συναινετική σύμβαση, άλλως μια κοινή δήλωση βουλήσεως των μερών για εταιρική συνεργασία, αναλαμβάνοντας από κοινού τους κινδύνους. Η εταιρική σύμβαση αποτελεί ενοχική ιδιότυπη αμφοτεροβαρή σύμβαση, διότι τα συμφέροντα των συμβαλλομένων δεν αλληλοσυγκρούονται αλλά παραλληλίζονται προς την επιδίωξη του κοινού σκοπού. Οι διαθέσιμες εταιρικές μορφές είναι οι εξής:

Photo Credits: iStock

α. Ομόρρυθμη Εταιρεία: Σύμπραξη δυο και πλέον ατόμων, φυσικών ή και νομικών προσώπων, που πληρούν τις προϋποθέσεις του αρ. 741 ΑΚ και έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα. Ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την ατομική τους περιουσία για τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Η νομική προσωπικότητα αποκτάται με έγγραφο συστατικό τύπο και δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ (διέπεται από τις διατάξεις ΑΚ και του Ν. 4072/2012).

β. Ετερόρρυθμη Εταιρεία: Ομοιάζει με την ομόρρυθμη, διαφέρει σημαντικά όμως στην ευθύνη των εταίρων. Οι ομόρρυθμοι εταίροι, ευθύνονται ομοίως ως άνω, για τις υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι πιστωτών, ενώ οι ετερόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται μόνο κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία (διέπεται από τις διατάξεις ΑΚ και του Ν. 4072/2012).

γ. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης: Είναι ορισμένης διάρκειας, με περιορισμένη ευθύνη των εταίρων, με διοικητικά όργανα να αποτελούν η Γενική Συνέλευση και ο Διαχειριστής. Διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3190/1955 (ως ισχύει), συστήνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή πρότυπο καταστατικό και αποκτά νομική προσωπικότητα κατόπιν δημοσιεύσεως στο Γ.Ε.ΜΗ και στο ΦΕΚ Α.Ε. και Ε.Π.Ε. Τα εταιρικά μερίδια (συμμετοχές) αποτελούν τμήμα του εταιρικού κεφαλαίου (διέπεται από τις διατάξεις του AK και του Ν. 3190/1955, ως ισχύει).

δ. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία: Οι εταίροι συμμετέχουν με κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές εισφορές, με ελάχιστο κεφάλαιο σύστασης ένα ευρώ. Τα εταιρικά μερίδια δεν ανάγονται αποκλειστικά στο κεφάλαιο, αποτελούν όμως μέρος της γενικότερης αξίας του συνόλου των εισφορών. Νομική Προσωπικότητα, κατόπιν δημοσίευσης (διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4072/2012).

ε. Ανώνυμη Εταιρεία: Η πιο περίπλοκη εταιρική μορφή, ως προς την ίδρυση, διαχείριση, δημοσίευση και ευθύνη. Το μετοχικό κεφάλαιο (24.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον) αποτελείται από τα εταιρικά μερίδια. Το καταστατικό πρέπει να περιβληθεί τον τύπο του Συμβολαιογραφικού Εγγράφου. Απαιτείται η έγκριση του καταστατικού, η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ (πρώην Αρ.Μ.Α.Ε.), δημοσίευση στο ΦΕΚ Α.Ε. και Ε.Π.Ε., ενώ υποχρεούται να αναρτά μεταξύ άλλων προσκλήσεις Γενικής Συνέλευσης και αποτελέσματα αυτής, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, σχετικές Εκθέσεις Δ.Σ. και ελεγκτών. Οι συμμετέχοντες ευθύνονται μέχρι το ύψος της συμμετοχής τους [διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 (ως ισχύει)].


Δέον να σημειωθεί, πως πέρα από τις ανωτέρω προαναφερθείσες διατάξεις, οι εταιρείες στο Ελληνικό Δίκαιο, διέπονται ταυτόχρονα από τις διατάξεις των άρθρων 5 και 12 του Συντάγματος, 61-69 και 741 επ. ΑΚ.


Οι παραπάνω εταιρικές μορφές αφορούν τη σύμπραξη δυο και πλέον δικαιπρακτικά ικανών ατόμων. Ως εκ τούτου δε γίνεται αναφορά στην ατομική εταιρεία η οποία πλέον μπορεί να συσταθεί και μέσω gov.gr.

Εφόσον θέλετε να προβείτε σε σύσταση εταιρείας, συνίσταται να συμβουλευτείτε Δικηγόρο. Στην Stamos & Associates Law Firm οι έμπειροι και εξειδικευμένοι συνεργάτες μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για το ποια εταιρική μορφή να επιλέξετε, παρέχοντάς σας την απαραίτητη υποστήριξη σε όλα τα στάδια σύστασης της εταιρείας σας.

111 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page